Gelijkenissen

In de ramen aan de noordzijde, de Lingekant, worden de gelijkenissen van Jezus afgebeeld. Eerst de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan en van de Verloren Zoon. Bij dit raam ligt de nadruk op het verloren mensenkind. Daarbij komt voor de uitspraak: "Ik zal opstaan en tot mijn vader gaan. De vader wordt afgebeeld die uitgaat de zoon tegemoet. Het is heel merkwaardig, en dat moeten we goed weten in de kerk, dat Hemmen nog altijd de gedachten heeft dat men naar buiten tegemoet moet gaan om te ontvangen.
Het daarop volgende raam verbeeldt de gelijkenis van de tollenaar die in de tempel komt. In deze gelijkenis wordt onderstreept dat men zondaar is. De farizeeŽr zegt daar: "Ik dank zo dat ik niet ben zoals die ander". Een zonde die in de kerk vaak wordt bedreven: wij zijn in ieder geval niet zoals die of die. Door de tollenaar wordt gezegd: "O God, wees mij genadig". En de tollenaar gaat naar zijn huis, meer begenadigd dan de farizeeŽr.
Tekst:
Ds. W. B. A. Smits (1915-2003)
Predikant te Hemmen van 1962-1980