Welkom op de website van de Hervormde Gemeente te Hemmen
Informatie
Email

Maandag 30 maart 2020.

Aan de gemeente van Hemmen:
Genade zij u en vrede van Hem die is en die was en die komt…!

Het is 9.00 uur. Ik zit boven aan mijn tafel. Ik kijk naar buiten. Zie de straat, de hoge bomen, het parkje tegenover ons huis. In de verte wuift een treurwilg, hij wisselt een blik van verstandhouding met me. Langs de vijver loopt een man met een hond, ik zie de laatste tijd steeds andere mensen voorbijkomen.
Een etage lager zit ook iemand naar buiten te kijken en heeft hetzelfde uitzicht. Het is één van de beren die ik op de zolder uit een zak met knuffels heb gevist.
Ik had gehoord dat er momenteel een berenjacht gaande is: in navolging van Engeland en andere landen verschijnen overal op vensterbanken beren of knuffels die kinderen op kunnen sporen als ze met hun ouders een wandeling maken om de verveling tegen te gaan. Goed idee! Een soort speurtocht waar iedereen aan mee kan doen, die niks kost en veel plezier oplevert.
Ik heb er meteen maar twee neergezet: ook één voor het raam aan de andere kant van de kamer. Dubbele speurpret voor dezelfde prijs!

“Hé, wat doen mijn knuffels voor het raam!”, roept mijn zoon als hij zijn bijna vergeten gewaande schatten van een paar jaar terug opeens ontwaart tussen de planten. Ik leg hem geduldig uit over de berenjacht en hij pareert mijn uitleg met de nodige scepsis: “dat ziet toch bijna niemand hier!” Maar ik verzeker hem dat als er ook maar één kind is die het ziet, dat het dan al genoeg is.

Gisteren haalde ik mijn gedichtenbundels tevoorschijn. Ook een hobby uit het verre verleden: poëzie. Lang niets aan gedaan, maar nu had ik het weer nodig, want mij was gevraagd om mee te doen in een gedichtenketting. Dat is een soort van kettingbrief, maar dan met gedichten. Mooi om te zien hoe er nu opeens allerlei initiatieven de ronde doen om een beetje inspiratie te verspreiden, een beetje brood voor het hart rond te strooien in deze tijd waarin er zoveel honger is naar voedsel voor de ziel. Ik pakte de bundel van mijn favoriete dichteres erbij en zocht naar een mooi gedicht. Ze buitelden over elkaar heen, de mooie gedichten en één sprong er meteen uit:

If I can stop one Heart from breaking
I shall not live in vain
If I can ease ons Life the Aching
Of cool one Pain

Or help one fainting Robin
Unto his Nest again
I shall not live in Vain.


Als ik één Hart behoed voor breken
dan leef ik niet voor niets
Als ik één Lot verlichten kan
Of Pijn verzachten

of een vleugellamme Vogel help
weer terug naar eigen Nest
dan leef ik niet voor Niets.

Emily Dickinson

Sommige woorden vallen je leven binnen, komen in je ziel terecht, nestelen zich daar en vliegen jaren later pas weer uit, op het moment dat je ze nodig hebt.

Daarom laat ik deze woorden vandaag in uw hart landen:

De Heer zij met je. Genade zij met jullie.

Ds. A.E.I. Zaal