Welkom op de website van de Hervormde Gemeente te Hemmen
Informatie
Email
 
Floris ende Blancefloer & het Tapijt van Assenede
Een Liefdesromance met Oosterse Pracht

Muzikale vertelling van het eeuwenoude en wijd verspreide liefdesverhaal van "Floris ende Blancefloer", dat lange tijd Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten in zijn greep hield. Het vertelt over een verboden liefde tussen prins en slavin en tussen Moren en Christenen. Een verboden liefde die toch mogelijk werd, gedreven door volharding, pijn en smart maar boven alles: gedreven door elkaars hartstocht.

Van dit sprookje is er door een aantal bevlogen borduursters uit Assenede, onder de paraplu van heemkundekring VZW Hallekin, een wandtapijt gemaakt dat in inmiddels bijna 100 taferelen het verhaal vertelt van Floris ende Blancefloer zoals het werd opgetekend, in de 13de eeuw, door Diederik van Assenede. Dit zal het filmisch decor vormen dat middels projectie de muziek volgt van Ensemble Romancero. Een aantal van deze taferelen zullen zowaar voor en na de voorstelling van dichtbij te bewonderen zijn.

Ensemble Romancero, dat zich toelegt op het uitwerken en vertolken van romances, heeft aan de hand van wijd verspreide variaties en vertakkingen van dit verhaal, de muziek en de projectie gemaakt voor deze voorstelling. In een afwisseling van zang en gesproken voordracht, zal met behulp van deze projectie, dit middeleeuws sprookje weer tot leven worden gewekt. Een beleving en een unieke ervaring op zich.
Terug...