Woensdag 13 mei 2020.

Aan de gemeente van Hemmen:
Genade zij u en vrede van Hem die is en die was en die komt!

Soms heb je meer werk aan iets wat net doorgaat, dan aan dat wat wl doorgaat. Neem nou de Kerkenspeurtocht: als sinds heel wat jaren (ik geloof 7?) organiseren de kerken van Zetten en Hemmen die bij de PKN aangesloten zijn een tocht die is bedoeld voor alle kinderen van groep 6 van alle basisscholen in Zetten. Groepsgewijs fietsen ze, met hun juffrouw of meester en een paar begeleidende ouders, op een mooie ochtend in mei van kerk naar kerk. In iedere kerk worden ze door de dominee van die kerk hartelijk ontvangen, krijgen wat te horen over het reilen en zeilen in en om de kerk, mogen dan zelf ook vragen stellen, rondlopen, sfeer proeven, kennismaken, een indruk krijgen, op afstand blijven, of iets beleven: een klok horen luiden en weten waar de klepel hangt. En aan het eind van de morgen gaan de meeste kinderen, leerkrachten en ouders enthousiast weer naar huis, in ieder geval met een leuk aandenken met daaraan de beeltenis van de voorgangers van de kerken: een sleutelhanger, een lampje, of iets anders kleins. En alhoewel deze tocht in eerste instantie destijds als een eenmalig experiment is gelanceerd, is het door de jaren heen een vast onderdeel geworden in het jaarprogramma van zowel de kerken als de scholen.
Wij als predikanten hebben van tevoren altijd veel plezier bij de voorbereidingen van de tocht en met name het maken van de foto leidt meestal tot de nodige hilariteit. Wat in de rest van het jaar gevoelig kan liggen, lijkt dan niet te gelden en dus staan we ieder jaar gebroederlijk en gezusterlijk, vrolijk gearmd of zichtbaar verbonden afgebeeld op de kiek. En dat is wat ons betreft altijd volledig oprecht! Omdat we helaas dit jaar de kerkenspeurtocht niet door konden laten gaan, bedachten we dat het toch wel leuk zou zijn als we de scholen, zeker in deze uitzonderlijke tijden, een groet zouden brengen namens de gezamenlijke kerken. Veel moeite om te bedenken hoe we dat zouden vormgeven, hoefden we niet te doen: via een foto van ons vier! Hadden wij in ieder geval onze gezamenlijke ontmoeting nog wl! Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan: want het bleek een hele tour om met zn vieren zowel verbonden als met anderhalve meter afstand op een foto te komen. We schikten en herschikten ons, maakten dankbaar gebruik van de natuurlijke decorstukken in de Zettense pastorietuin, maar of we nou vr de struiken gingen staan, of er vanachter vandaan sprongen, het wilde niet echt goed lukken om een foto te maken die uitdrukte wat wij graag wilden: verbondenheid, kinderen van dezelfde Vader. Nog ingewikkelder werd het toen ik gisteren de gemaakte foto wilde afdrukken en zowel ikzelf als mijn collega van de Dorpskerk er slechts gedeeltelijk op bleek te kunnen komen staan: we misten allebei een kwart arm en ik ook nog een kwart oog en een oor. De dame bij de fotoservice die mij vriendelijk hielp, omdat het apparaat tot vier kier toe vast liep, kon het ook niet voor elkaar krijgen om ons allevier geheel op de foto te laten komen. Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten, dat bleek wel weer! Met heel veel moeite konden we uiteindelijk toch nog een afdruk eruit slepen waar ik slechts een halve arm mis en mijn collega een hele arm (maar die had hij toch al op zijn rug) en een voet. Anderhalf uur later verliet ik gefrustreerd de winkel, het was al laat en ik moest hoognodig naar huis om te koken. In mijn haast botste ik bijna tegen iemand op die boos op me werd omdat ik niet genoeg afstand hield. En ten dacht ik dus: soms heb je meer werk aan iets wat net doorgaat dan aan dat wat wl doorgaat.

Ik groet u!

Blijf verbonden met God.
Hij door wie u geroepen bent om n te zijn met zijn Zoon Jezus Christus, onze Heer, is trouw.

Ds. A.E.I. Zaal